Вісім медалей на одному Євро. Як 19-річна Федіна встановила рекорд України за кількістю нагород
11 Травня 2021
Вісім медалей на одному Євро. Як 19-річна Федіна встановила рекорд України за кількістю нагород

Ексклюзивне інтерв’ю Марти Федіної Суспільне Спорт.

Авторка: Діана Михайлик

Збірна України провела надуспішне Євро з артистичного плавання у рамках Євро-2021 з водних видів спорту. Українки оновили кілька рекордів у артистичному плаванні та показала найкращий результат за всю історію виступів. Вісім нагород, серед яких чотири були золотими – до цього часу Україна не вигравала більше одного “золота” на Євро.

Абсолютний рекорд України встановила Марта Федіна. Вона стала першою українкою в історії, яка виграла вісім медалей на одному Євро.

19-річна харків’янка здобула медаль у кожній із дисциплін, у якій брала участь – по дві нагороди в соло, дуеті, команді і по одній у комбінації та хайлайті. Вона ж, відповідно, стала 4-разовою чемпіонкою Євро-2021.

Читайте також: Україна показала найкращий результат в історії чемпіонатів Європи з артистичного плавання

Для Федіної Євро у Будапешті став лише другим в історії. До цього у неї в активі була лише одна медаль на рівні чемпіонатів Європи – “золото” у комбінації в 2018 році.

В інтерв’ю Суспільне Спорт Марта Федіна оцінила свій виступ на чемпіонаті Європи. За її словами, вона дуже непокоїлася щодо тієї кількості програм, яку мала показати, але після кожної медалі цей страх зникав.

А у відповідь на запитання, чи не складно їй було, харків’янка віджартувалася: “Вісім медалей – це для шиї, звісно, важко”.

“Коли задумаєшся: 8 програм – як це багато. Як нічого не переплутати, не забути. Але щодня програми змінюються і ти наче з новими силами виходиш і абсолютно про це не думаєш. А коли щовечора повертаєшся додому з медаллю, то розумієш, як можна було взагалі думати про щось погане. Усе забувається вмить”.

Федіна зазначила, що найбільш важливими для неї стали “золото” у одиночому виступі та команді.

“Найцінніші [медалі], мабуть, це соло і у довгій групі, тому що вперше. В комбінації ми вже виступали, а в хайлайті ми – чемпіони світу. А от найважче якраз було соло і довга група”.

Євро – це перший великий міжнародний турнір з артистичного плавання з початку пандемії коронавірусу. Під час змагань спортсменки повинні були перебувати у масці і, за словами Федіної, це було дуже незручно.

“Ми чудово себе почували на змаганнях, звісно, оці нові обмеження, завжди в масках – трішки не дуже. Тільки, коли стрибаєш у воду, викидаєш її, але потім одразу одягаєш її. Але і так добре, адже два роки не були на змаганнях, тому були раді. Підготовка проходила добре, тому що басейн був пустим через локдаун”.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
X