“Не вистачає фехтувальниць”. Вадим Гутцайт – про кількість ліцензій України перед Олімпіадою у Токіо
10 Травня 2021
“Не вистачає фехтувальниць”. Вадим Гутцайт – про кількість ліцензій України перед Олімпіадою у Токіо

Міністр молоді та спорту – про ситуацію, яка склалася в українському фехтуванні.

За підсумками відбіркових виступів на Олімпіаду-2020 збірна України з фехтування повторила антирекорд за кількістю здобутих ліцензій. П’ять особистих ліцензій та одна командна у чоловічій шпазі – востаннє це було ще під час першої Олімпіади у 1996 році.

Читайте також: Україна повторила антирекорд за кількістю здобутих олімпійських ліцензій у фехтуванні

У порівнянні з попередньою Олімпіадою-2016, яка відбулася у Ріо-де-Жанейро, Україна втратила вісім ліцензій. Зокрема, була втрачена олімпійська ліцензія у жіночій командній шаблі, де Україна здобула срібну нагороду п’ять років тому.

Суспільне – офіційний транслятор Олімпійських Ігор-2020. Дивіться змагання в Токіо – 23 липня по 8 серпня – наживо на телеканалі UA: Перший та сайті Суспільне Спорт!

Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт в ефірі прем’єрного випуску програми “Дорога до Токіо” на Суспільному розповів про те, чому Україна за п’ять років втратила стільки ліцензій у фехтуванні. Міністр упевнений: в країні існує проблема із підготовкою фехтувальників.

“Кожна ліцензія для нас дуже важлива. Так само для мене важлива була командна перепустка на Ігри для шаблісток, але потрібно розуміти, що не вистачає фехтувальниць в країні. Так само не вистачає дитячих тренерів у нас – це мій біль. Потрібно розвивати спорт, щоб більше дітей приходили і займалися фехтуванням. Звичайно, не лише цим видом спорту, а й усіма видами спорту”, – зазначив Гутцайт.

Крім фехтувальників, міністр молоді та спорту визнав, що існує проблема і з тренерами, які покинули Україну і готують інші збірні.

“Для збірної тренерів теж не вистачає – вони роз’їхалися по всіх країнах світу і працюють і в Японії, і в США. Вони готуються і перемагають на міжнародних турнірах. Ми спілкуємось і запропонували їм повернутись. Будемо дивитись, як їхні збірні виступатимуть на Олімпійських Іграх і вже потім подивимось як далі рухатись”.

Окрему увагу Гутцайт звернув і на участь Ольги Харлан на Олімпійських Іграх. На Олімпіаді у Ріо лідерка збірної України у фехтуванні здобула нагороди і в командній, і в особистій шаблі (“бронза”), проте у Токіо виступить лише в індивідуальному турнірі.

“Завжди приймаю близько до серця виступ українок, а особливо Ольги Харлан, яку я готую з 15 років. А їй вже 30, і тобто я вже 15 років поруч. Для мене особисто буде дуже важливий і хвилюючий день, коли Ольга вийде на помост та буде фехтувати. Тому будемо тримати кулаки і чекати на її виступ”.

“Ми з нею спілкуємося практично щотижня, кожні два тижні. Ми маємо розмови стосовно підготовки, стосовно вакцинації, обговорюємо те, як вона готується, що робить. Це дуже важливо і для мене, і для неї, бо вона там у Італії, і їй хочеться знати, що тут відбувається. Ми завжди поруч”.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
X