МОК рекомендує не допускати до участі в змаганнях російських та білоруських спортсменів і офіційних осіб
2 Березня 2022
МОК рекомендує не допускати до участі в змаганнях російських та білоруських спортсменів і офіційних осіб

Сьогодні Виконавчий комітет Міжнародного Олімпійського Комітету (МОК) знову обговорив дилему, з якою зараз стикається олімпійський рух після порушення Олімпійського перемир’я урядом Росії та Білорусі через підтримку в цьому.

Олімпійський рух об’єднаний у своїй місії сприяти миру за допомогою спорту та об’єднати світ у мирному змаганні поза будь-якими політичними суперечками. Олімпійські ігри, Паралімпійські ігри, чемпіонати та кубки світу й багато інших спортивних змагань об’єднують спортсменів країн, які перебувають у протистоянні, а іноді й війні.

Водночас Олімпійський рух єдиний у почутті справедливості не карати спортсменів за рішення уряду, якщо вони не беруть у них активної участі. Ми прагнемо до чесних змагань для всіх без будь-якої дискримінації.

Однак нинішня війна в Україні ставить олімпійський рух перед дилемою. У той час як спортсмени з Росії та Білорусі могли б продовжувати брати участь у спортивних змаганнях, багатьом спортсменам з України це заважає зробити через напад на їхню країну.

Це дилема, яку неможливо вирішити. Тому сьогодні Виконавчий комітет МОК уважно розглянув ситуацію і з важким серцем видав таку резолюцію:

1. З метою захисту цілісності світових спортивних змагань і безпеки всіх учасників, Виконком МОК рекомендує міжнародним спортивним федераціям та організаторам спортивних заходів не запрошувати або не дозволяти участь російських і білоруських спортсменів і офіційних осіб у міжнародних змаганнях.

2. Там, де це неможливо в стислі терміни з організаційних або правових причин, Виконавчий комітет МОК наполегливо закликає міжнародні спортивні федерації та організаторів спортивних заходів у всьому світі зробити все можливе для того, щоб жоден спортсмен або спортивний офіційний представник з Росії чи Білорусі не був допущений брати участь під назвою Росія чи Білорусь. Російські чи білоруські громадяни, будь то як особи, так і команди, повинні сприйматися лише як нейтральні спортсмени чи нейтральні команди. Не можна демонструвати національні символи, кольори, прапори чи гімни.

Там, де, за дуже екстремальних обставин, навіть це неможливо в короткі терміни з організаційних або правових причин, Виконавчий комітет МОК дозволяє відповідній організації знайти свій власний шлях для ефективного вирішення дилеми, описаної вище.

У цьому контексті Виконавчий комітет МОК розглянув, зокрема, майбутні Паралімпійські зимові ігри в Пекіні 2022 року і підтвердив свою повну підтримку Міжнародного паралімпійського комітету (МПК) та Ігор.

3. Виконавчий комітет МОК зберігає свою настійну рекомендацію не організовувати жодних спортивних заходів у Росії чи Білорусі, видану 25 лютого 2022 року.

4. Виконавчий комітет МОК, виходячи з виняткових обставин ситуації та враховуючи надзвичайно серйозне порушення Олімпійського перемир’я та інші порушення Олімпійської хартії урядом Росії в минулому, прийняв спеціальне рішення про відкликання олімпійського ордена від усіх осіб, які в даний час займають важливу функцію в уряді Російської Федерації або на іншій високопоставленій державній посаді, у тому числі:

 Владіміра Путіна, президента Російської Федерації

 Дмітрія Чернишенка, віце-прем’єр-міністра Російської Федерації

 Дмітрія Козака, заступника глави Адміністрації Президента

5. Виконавчий комітет МОК вітає та цінує численні заклики до миру спортсменів, спортивних діячів та членів всесвітньої Олімпійської спільноти. МОК захоплюється та підтримує, зокрема, заклики до миру російських спортсменів.

6. Виконавчий комітет МОК підтверджує свою повну солідарність з українською олімпійською спільнотою. Вони в наших серцях і думках. Виконавчий комітет МОК зобов’язується продовжувати та посилювати свої зусилля з надання гуманітарної допомоги. Тому Виконавчий комітет МОК сьогодні створив фонд солідарності. У цьому контексті МОК висловлює подяку Національним олімпійським комітетам (НОК) та міжнародним спортивним федераціям, які вже підтримують українських спортсменів та їхні сім’ї.

Виконавчий комітет МОК за підтримки Оперативної групи МОК продовжує уважно стежити за ситуацією. Вона може адаптувати свої рекомендації та заходи відповідно до майбутніх подій.

Сьогоднішня заява МОК ґрунтується на заявах МОК, зроблених 24 лютого 2022 року та 25 лютого 2022 року.

МОК підтверджує заклик президента МОК: «Дайте миру шанс».

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
X