На Прикарпатті відбувся семінар Асоціації олімпійців України
14 Жовтня 2023
На Прикарпатті відбувся семінар Асоціації олімпійців України

12–13 жовтня у м. Івано-Франківськ відбувся черговий семінар Асоціації олімпійців України відбувся. Тема заходу: «Перемагаємо у спорті – непереможні на фронті!».

 Цього разу участь у заходах, організованих у рамках дводенного семінару, взяло понад пів сотні відомих атлетів незалежної України із різних видів спорту – чемпіонів та призерів Олімпійських ігор різних років, які представляють більшість областей нашої держави.

На запрошення президента Асоціації олімпійців України Ніни Уманець, долучилися до семінару і міжнародні колеги – представниця Всесвітньої асоціації олімпійців, учасниця літніх Олімпійських ігор-2020 з дзюдо Сандрін Білієт, представник Асоціації олімпійців Республіки Молдова, олімпієць-боксер, ексміністр молоді та спорту Молдови (2013) Октавіан Цику, представники дирекції Асоціації олімпійців Словаччини Пітер та Мартін Бендики (словацький гірськолижник, учасник зимових Олімпійських ігор-2014).
Представники з Молдови та Словаччини розповіли про особливості діяльності Асоціацій атлетів у своїх країнах, про реалізацію проєктів з популяризації олімпійського руху, наголосили на важливості об’єднавчої місії спорту на міждержавному рівні й долучилися до активностей у рамках семінару.

З вітальним словом до учасників семінару звернувся Міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету України, Олімпійський чемпіон з фехтування Вадим Гутцайт. Він подякував олімпійцям за активну громадську позицію, поінформував про актуальні питання, зокрема і щодо подальшої боротьби України за недопущення спортсменів – представників країн-агресорок до міжнародних змагань.

Президент Асоціації олімпійців України, срібна призерка Олімпійських ігор, п’ятиразова чемпіонка світу з академічного веслування Ніна Уманець на початку семінару наголосила, що, не зважаючи на складну ситуацію, олімпійці можуть і повинні продовжувати свою місію: сприяти популяризації спорту, бути зразком для підростаючого покоління, захищати інтереси нашої Держави, передусім на дипломатичному рівні.

Голова Комісії атлетів НОК України, учасник літніх Олімпійських ігор, чемпіон світу з дзюдо Георгій Зантарая поінформував колег про участь у Міжнародному форумі атлетів, що нещодавно відбувся у Швейцарії. Він запевнив, що представники більшості країн солідарні з українськими спортсменами. За його словами, на даний час є достатньо програм на підтримку спортсменів, якими можуть скористатися і українські атлети. При цьому він зазначив, що у питанні повного відсторонення російських і білоруських спортсменів від міжнародних змагань, у тому числі в нейтральному статусі, комунікація з МОК триває.

Представниця Всесвітньої асоціації олімпійців Сандрін Білієт наголосила, що «Спорт – це потужна сила дипломатії… Коли ми об’єднані, ми можемо змінити світ». Вона висловила захоплення українськими спортсменами, які досягли значних успіхів на міжнародному рівні.

Знаково, в рамках семінару Сандрін Білієт вручила олімпійцям України сертифікати та значки члена Всесвітньої асоціації олімпійців.

У рамках дводенного семінару титуловані атлети України та іноземні гості обговорили різні актуальні питання та долучилися до заходів з популяризації олімпійського руху.

Зокрема, на базі СДЮШ олімпійського резерву № 1 зі спортивної гімнастики (м. Івано-Франківськ) учасники семінару в рамках проєкту «Чат з чемпіоном» поспілкувалися з юними гімнастами закладу.

З вітальною промовою до підростаючого покоління звернувся і міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Він запевнив, що міська влада продовжуватиме турбуватися про юних спортсменів.

Своєю чергою, юні гімнасти підготували для поважних гостей кілька показових номерів.

Ніна Уманець висловила дітям побажання, щоб вони стали переможцями багатьох національних, європейських і міжнародних змагань.

На згадку про цю зустріч відомі олімпійці залишили Олімпійський прапор зі своїми побажаннями та підписами.

Олімпійський урок за участі досвідчених спортсменів України відбувся в Івано-Франківському фаховому коледжі фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України.

Після вітальних промов титуловані атлети разом із першокурсниками коледжу виконали олімпійську руханку, дзюдоїсти Сандрін Білієт та Георгій Зантарая провели майстер-клас зі свого виду спорту, інші атлети долучилися до різних міні-змагань, спілкувалися з вихованцями і тренерами закладу.

Участь в Олімпійському уроці взяв і народний депутат України, перший віцепрезидент Асоціації спортивної боротьби України, президент Федерації вільної боротьби Івано-Франківської області Едуард Прощук.

Продовжуючи традицію, започатковану у 2019 році з ініціативи регіонального осередку НОК України під керівництвом Мирослава Карабіна, учасники семінару висадили олімпійський ліс. Цього разу майже три тисячі саджанців дубів та кленів було висаджено на лісовій ділянці розміром у пів гектара.

олова Відділення НОК України в Івано-Франківській області Мирослав Карабін зазначив, що для їхньої області велика честь приймати одночасно стільки титулованих зірок українського спорту. В регіоні значну увагу приділяють залученню молоді до спорту та рухової активності. І зустріч із відомими спортсменами мотивуватиме дівчат та хлопців до нових успіхів. А висадка олімпійцями лісу в Карпатах стала доброю традицією, що свідчить про зв’язок поколінь.

Під час усіх заходів керівникам та представникам навчальних закладів і організацій, що сприяють популяризації спорту, було вручено спільні відзнаки Національного олімпійського комітету України та Асоціації олімпійців України, сувенірну продукцію та подарунки. 

Виконавши програму в частині олімпійських заходів, спортсмени та спортсменки відвідали поранених захисників, які проходять реабілітацію в одному з лікувальних закладів Івано-Франківська, та подбали про своє духовне збагачення – побували в «Українському Афоні» – монастирі «Манявський скит».

Від усієї олімпійської родини Ніна Уманець висловила слова подяки бійцям, які отримали серйозні поранення, захищаючи нас і Україну в російсько-українській війні.

Українські атлети продовжуватимуть свою «боротьбу» – за недопущення російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
X